Get Adobe Flash player
    epikoinonia_3 aris
    Έχουμε 5 επισκέπτες συνδεδεμένους
    

    Εξάρθρημα ώμου - Καθέξην εξάρθρημα ώμου

    Η άρθρωση του ώμου είναι από κατασκευής ασταθής, διότι μόνο το 1/3 της κεφαλής βρίσκεται μέσα στην ωμογλήνη. Η σταθερότητά της εξαρτάται κυρίως το θύλακο, τους συνδέσμους και τους μύες. Το εξάρθρημα διακρίνεται σε πρόσθιο (96-98%) και οπίσθιο (2-4%).

     Μηχανισμός (τρόπος εξαρθρήματος) :

    α. Τραυματικό εξάρθρημα : Ύστερα από άσκηση βίας, πτώση πάνω στο τεντωμένο άνω άκρο που βρίσκεται σε απαγωγή και έξω στροφή.

    β. Ατραυματικό εξάρθρωμα : Προκαλείται μετά από άσκηση ελάχιστης βίας ή και κατά τη διάρκεια των φυσιολογικών κινήσεων.

    γ. Από υπέρχρηση (Overuse) : Συνήθως σε αθλητές που κάνουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις  του άνω άκρου πάνω από το οριζόντιο επίπεδο.

    Το πρώτο εξάρθρημα μπορεί να αντιμετωπισθεί συντηρητικά (ανάταξη, ακινητοποίηση για 3-4 εβδομάδες και φυσικοθεραπεία). Το εξάρθρημα, εφόσον επαναληφθεί περισσότερο από δύο φορές σε σχετικά βραχύ χρονικό διάστημα (1 με 2 χρόνια) μεταπίπτει σε καθ’ έξην υποτροπιάζον. Η κλινική οντότητα αυτή λέγεται αστάθεια της άρθρωσης του ώμου και διαιρείται σε:

    α. Τραυματική

    β. Ατραυματική

    γ.  Από υπέρχρηση

    Θεραπεία καθ'έξην εξαρθρήματος ώμου: Είναι πάντα χειρουργική. Με την αρθροσκοπική τεχνική γίνεται επισκόπηση όλης της άρθρωσης, δεν χρειάζονται μυϊκές αποκολλήσεις, μιας και γίνεται με πολύ μικρές τομές, έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα, μειωμένο πόνο και γρήγορη κινητοποίηση της άρθρωσης.

     

    Τεχνική: Γίνεται αρθροσκοπική καθήλωση του γληνοειδούς – επιχειλίου χόνδρου μετά ή άνευ του αρθρικού θυλάκου στο πρόσθιο χείλος της ωμογλήνης. Η καθήλωση γίνεται με την χρήση μικρών αγκυρών (μεταλλικών ή απορροφήσιμων) που φέρουν ράμματα.

     

     

    Eksarthrima omou 103.1

     

    Eksarthrima omou 103.2

     

    Eksarthrima omou 107

     

    Μετά την επέμβαση το άκρο ακινητοποιείται για 3-4 εβδομάδες και στην συνέχεια γίνεται φυσικοθεραπεία, ενδυνάμωση διάρκειας 8 εβδομάδων. Η επαναφορά στα σπορ γίνεται μετά από περίπου 3 μήνες.

    ναρθηκας καρπου,ναρθηκας ποδοκνημικης,ναρθηκας χεριου,πονος στο γονατο,υγρο στο γονατο